English
alterBudapest


2011. február 2., szerda

Together we stand... divided we fall

A hetekben történt dolgok miatt hazatérésem óta egyetlen fotót sem csináltam, ezért most az elmúlt pár hónapból fogok válogatni.




Tudod milyen az, ha a szerelmed az egyik napról a másikra fogják a szülei, teletömik a fejét hazugságokkal rólad, aztán felteszik egy repülőgépre és elviszik a kontinens másik végébe, hogy soha többet ne láthasd? Anélkül, hogy egyáltalán elköszönhettél volna tőle... Aztán pár hétre rá kapsz tőle egy e-mailt, hogy bocs, de soha többet nem fogsz látni, jobb ha úgy teszünk mintha nem is létezne a másik....


A tanulság: csak azt engedd közel magadhoz, akit nagyon meg akarsz verni.




Még novemberben megkeresett egy brit profi fotós, hogy nemsokára jön Budapestre, és a fotóim alapján én tűnök az egyetlen itteni urbexernek. Megbeszéltük, hogy találkozunk és elviszem pár érdekes helyre - ezek végül az Erzsébet híd, majd utánna a Szabadság híd lettek.

Neki persze volt rendes fényképezője - ez pedig az én első tükörreflexessel készült fotóm ;-)


A híd tetején Andy sikeresen beszorult egy pici lyukba, a lehető legfeltűnőbb helyen. Csak az egyik kezét tudta mozgatni... de nem kiszabadítani próbálta magát vele, hiszen pont kéznél volt a gép! :D



Még az Erzsébet hídban voltunk, amikor percek alatt hatalmas ködfelhő borította be a várost.
A sűrű ködös éjszaka az egyik legmelankólikusabb, leglehangolóbb, legdepresszívebb dolog amit ezen a bolygón átélhet az ember. Imádom.



Ezúttal rólam is készült pár kép...

készítette: Andy / uselesspsychic

Welcome to Budapest... please ignore the szutyk!

készítette: Andy / uselesspsychic

Amúgy nem tudok úszni... :D


Az Erzsébet híd a keresztespókok luxusrezidenciája. Nem is csoda, hiszen a díszkivilágítás egyenesen a "nappaliba" vonzza a vacsit :)


A Szabadság híd tetején voltunk, amikor egyszercsak azt vettem észre, hogy alattam a járdán egy 4 fős részeg társaság összevissza ordibál, és az egyik minden előjel nélkül elkezd a járda kellős közepére vizelni.
Gondoltam megviccelem egy kicsit a parasztját, és leordítottam neki, hogy:

Neeeeeeeeehuuuugyoooooozzz!!! :D

Ez a mondat elhagyatott épületek ablakán kikiáltva nagyon vicces dolgokat szokott produkálni, általában rémülten néz körül a delikvens, a hang forrását keresve, aztán ijedten eliszkol, mint akit üldöznek.
Ezúttal azonban elég nagy hibát követtem el - általában ugyanis az utcalámpák alól felnézve semmit sem lehet ilyenkor látni a híd tetejéből. Most azonban körülöttem mindenhol a sűrű köd verte vissza a város fényeit, aranysárga hátteret adva a sziluettemnek.




Az egyik paraszt szinte azonnal észrevett, és tátott szájjal bámult úgy 2 másodpercig - aztán már vette is elő a telefonját. Gondoltam le akar fotózni, ezért gyorsan visszabújtam a hídszerkezet belsejébe - hős parasztunk azonban már tárcsázott is...

Nem elég, hogy odahugyoz a járdára, de még ki is dob pár százezret (vagy millát?) az adófizetők zsebéből, hiszen most ugyanaz a felhajtás következik, mint amikor egy feltűnési viszketegségben szenvedő öngyilkosjelöltet kell lepiszkálni a hídról.

Gyorsan átkiáltottam Andy-nek, hogy We have to leave FAST! (nagyon gyorsan el kell tűnnünk), majd elindultunk egymással ellentétes irányba a híd karjain. Én a híd közepe felé sétáltam le, Andy pedig közvetlenül díszpolgáraink feje fölött, a budai hídfő felé.




Amint leértem az utcaszintre, gyorsan átrohantam a híd túloldalára. Hamarosan megjelent Andy is, és ahogy sétált felém, a háta mögött megláttam az első kiérkező járőrt, amint megáll a parasztok mellett - akik még mindig vadul bámultak fölfelé, és fogalmuk se volt róla, hogy az orruk elől lógtunk meg. :D

Mire átértünk a pesti oldalra, már 4 rendőrautó volt a hídon, és nemsokára kiérkezett két tűzoltó, és egy reflektorral felszerelt rendőrhajó is, ami fel-alá scannelte a hídpillért, amin voltunk. Emellett egészen a Kálvin térig összevissza cikáztak a rendőrautók, amikből úgy sasoltak kifelé a kékek, mintha egy bankrablót kerestek volna. Az egész Szabadság híd villogó kék fényben úszott.

Ezúttal is köszönöm annak a kedves kopasz kis köcsögnek, hogy buzgómócsingságával egy egész sor rendőrnek és tűzoltónak okozott felesleges felhajtást, és kitudja mekkora adag közpénzt égetett el.


Elköszöntem Andytől, majd visszasétáltam a hídhoz, ahol éppen kezdték feladni a rendőrök a keresést, és egyesével tűntek el a villogó kék fénypontok a hídról. Amikor az utolsó tűzoltóautó is elment, elkezdtem átsétálni a hídon, a gyönyörű, sűrű ködben. A szemközti Erzsébet hídból csak halvány fénypontok látszottak.
Ahogy ott fotózgattam, egyszercsak megállt mellettem egy biciklis lány, és feltűnően vigyorgott rám. Elbeszélgettünk egy kicsit; Lengyelországból jött, és csak tanulni jött ide, de annyira beleszeretett Budapestbe, hogy elhatározta, hogy ideköltözik. Katharina volt a neve, de azt mondta, Katalinra fogja változtatni. :-)

Ebből is látszik, hogy Budapestet csak az látja rondának és az akarja otthagyni, aki ide született - bele Európa legdepressziósabb, legpanaszkodósabb nemzetének fővárosába, ahol ami eleve szép volt, azt szétfirkáljuk és lebontjuk, ami pedig új és jó, azt addig fikázzuk és rongáljuk, amíg tényleg szar nem lesz. Ideje lenne megtanulnunk értékelni, hogy fővárosunk Európa legszebbjei közé tartozik, és kutyakötelességünk lenne azon dolgozni, hogy ez így is maradjon, és ne a vízfejű, tolvaj politikusaink legyenek országunk legemlékezetesebb entitásai - hiszen ez még mindig nem Orbánia, se nem Gyurcsányisztán, hanem Magyarország - és ezek a korrupt kis seggdugaszok messze eltörpülnek 1100 évnyi történelem mellett.

Na nem akarok itt mélymagyarkodni (ez megintcsak egy érdekes koncepció :D), de vegyük már észre, hogy a semmin civakodunk folyton, és azon veszünk össze, hogy melyik volt jobb - a tolvaj, a másik tolvaj vagy a diktátor...

Na, most, hogy először és utoljára szóbahoztuk a politikát, itt az ideje valami értelmesebbnek: absztraktálódjunk egy kicsit. :D













Goodbye... "angel".


16 hozzászólás:

fekete.daniel írta...

Minden szempontból ez egy fantasztikusan jó poszt volt.

dm írta...

wow, köszönöm szépen! :-)

Kocka írta...

"Mindenki más csak a lelkedre pályázik. Esetleg a farkadra. vagy mindkettőre..."

Hmmmm... biztosan nem pénzt?


Egyébként megint cefet-jó képek lettek! Köszi, hogy megosztottad!

dm írta...

köszi szépen! :-)


"Hmmmm... biztosan nem pénzt?"

hagy idézzek az egyik kedvenc filmemből egy ideillő részletet:

"ahol nincs víz, ott nem lehet hullámot csinálni."

;-)

Névtelen írta...

Goodbye rasta...

Névtelen írta...

Ász poszt, a képek nagyon jók!

Névtelen írta...

Gratulálok a fotókhoz, nagyon tetszenek. Én személy szerint szívesen elolvasnék egy fotótechnikai posztot, ha egyszer kedved lesz ilyet írni. Milyen beállításokkal fotózol, esetleges utómunka, stb.

htibi írta...

Nagyon jó poszt ! Az utolsó kép negatívját fordítva tetted be. :)

dm írta...

ismét köszi mindenkinek! :)

@htibi: tudom, szándékos :) sok képem meg van fordítva, ha úgy jobban tetszik a kompozíció. nameg jobb is úgy, hogy nem lehet elolvasni a reklámokat/logókat :)


@Névtelen: úgy gondoltam, a legtöbb embernek unalmas lenne, hiszen nem értenék a nagyrészét. viszont direkt a fotósok kedvéért dolgoztam ki azt a megoldást, ami magától kiírja minden fotó alá, hogy az hogyan készült :)

csak kattints rá, és a nagyméretű kép alatt ott van minden.

F.SS írta...

Jó képek, humoros megjegyzések, érdekes sztorik. Felkeltette az érdeklődésemet ez a fajta művészet vagy kultúra, megismerését (többnyire) neked köszönhetem (kisebb mértékben az INDEX-nek :)). Köszönöm, hogy közzétetted ezeket az érdekfeszítő képeket! RESPECT

Felfedező írta...

Hmm érdekes megközelítések. Az éjszakai séták a legjobbak; a város rejtett szépségeit felkutatni izgalmas kaland.

Szciklon írta...

Ember, zseni vagy. Nem találom az állam.

Névtelen írta...

Ütős poszt lett. Közben megy ez a zene is,wááá...valaki mondja meg a címét,muszáj megszereznem,hogy egész nap hallgathassam :/ :)

Névtelen írta...

Massive Attack: Dissolved Girl

közben csöndben várom(/juk) a folytatást. hold on, mr deadmind, we need your pics. ;)

Névtelen írta...

nagyon köszönöm! massive attack? nem gondoltam volna (van pár lemezük,de ezt pont nem ismertem :) )

Mcelll írta...

csak aztán arra figyelj, hogy annyira ne legyél depis, hogy nem fotózni mész a sasokhaz...
am jók a képek (és ez most nem talpnyalás akart lenni), de leginkább az ötlet tetszik